An_schrijfstra » Specials » Muziekinstrumenten

Muziekinstrumenten en zelf muziek maken

Muziekinstrumenten en zelf muziek maken Wat als je als kind of volwassene een muziekinstrument wilt leren bespelen? Moet je per se noten kunnen lezen? Hoe kun je zelf muziek instuderen? Hoe zit het met je gebit en een blaasinstrument? Koop of huur je je eerste dwarsfluit, klarinet of saxofoon en waar let je dan op? En wat is de relatie tussen muziekinstrument en persoonlijkheid? Op al deze vragen krijg je uitgebreide en soms verrassende antwoorden.

Als kind op een muziekinstrument beginnen

Altsaxofoon / Bron: Alkarex, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Altsaxofoon / Bron: Alkarex, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Je kunt bijna niet jong genoeg beginnen met een muziekinstrument. Wist je dat een kind al op zijn tweede jaar aan pianoles kan beginnen en soms op zijn derde al aan vioolles?

Voor sommige andere instrumenten kun je maar beter iets ouder zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor bepaalde blaasinstrumenten waarbij er tijdens het spelen contact is met het gebit. Denk hierbij onder meer aan de saxofoon of de klarinet.

Ook zolang je kind een beugel draagt, kan dat gevolgen hebben voor het bespelen van een aantal blaasinstrumenten. Overigens, een orthodontische beugel of een wisselend kindergebit vormt geen enkel probleem voor het leren blokfluiten. Kinderen met een beugel kunnen meestal wel dwarsfluit leren spelen, maar hebben dan vaak moeite om een mooie klank te krijgen.

Voor wie nog in de groei is, zijn er speciale kinderinstrumenten te koop, denk bijvoorbeeld aan speciale strijkinstrumenten van klein formaat. Of denk aan blaasinstrumenten met een soms aangepaste, doorgaans kleinere en lichtere vorm.

Wil je kind viool of een ander strijkinstrument leren spelen? Voor de allerkleinsten bestaat er bijvoorbeeld een 1/8 viool. En wie al wat groter is, kan uit de voeten op een halve of driekwart viool. En voor wie klein van stuk blijft, is een 7/8e viool een goede oplossing. Als een kind altviool wil leren spelen, begint het soms op een als altviool gestemde gewone viool. Voor kinderen die hun hart aan de cello hebben verloren, zijn er bijvoorbeeld halve en driekwart celli.

Dwarsfluit / Bron: www.777life.com , Wikimedia Commons (CC0)Dwarsfluit / Bron: www.777life.com , Wikimedia Commons (CC0)
Er bestaan bijvoorbeeld ook speciale kinderdwarsfluiten. Er zijn al goede en goedkope kinderdwarsfluiten te koop voor jonge kinderen (vanaf vijf jaar oud). Voor wat oudere kinderen kan een dwarsfluit met een gebogen kopstuk een goede oplossing bieden.

Als volwassene op een muziekinstrument beginnen

Ook op latere leeftijd, dus als volwassene en voor bepaalde muziekinstrumenten zelfs als senior kun je nog met succes aan een muziekinstrument beginnen. Denk bijvoorbeeld aan een dwarsfluit, klarinet, saxofoon, gitaar of aan een blokfluit.

Eigenlijk ben je nooit te oud om te leren musiceren. Er zijn zelfs mensen van in de tachtig die nog nooit zelf muziek hebben gemaakt en die nog met veel plezier piano of (kleine) harp gaan spelen. Natuurlijk is niet ieder muziekinstrument even geschikt om op te beginnen als je al wat ouder bent, maar er is veel meer mogelijk dan de meeste mensen denken.

Veel mensen zien ertegenop om noten te leren lezen. Toch is dit aanzienlijk gemakkelijker dan het lijkt. Het muziekschrift is namelijk in wezen een simpel en logisch systeem van kortere en langere noten op de verschillende posities van de notenbalk. Bij het leren bespelen van een muziekinstrument krijg je het muzieknotatiesysteem spelenderwijs en beetje bij beetje onder de knie.

Menu van BestPractice 1.03 / Bron: Screenshot BestPracticeMenu van BestPractice 1.03 / Bron: Screenshot BestPractice
Wie het gewone notenschrift niet kan of wil leren, kan terecht bij muziekdocenten die bereid zijn daarmee rekening te houden. Je leert dan bijvoorbeeld hoe je een muziekstuk uit je hoofd speelt, hoe je al improviserend je eigen muziek kunt bedenken, of hoe je met een speciale software zoals BestPractice of met een muzieknotatieprogramma muziek kunt instuderen.

Als volwassene kun je een moeilijk eigen gebit hebben of een kunstgebit dragen. Toch kun je ook ook in dat geval vaak toch een blaasinstrument bespelen. In Gebit en blaasinstrument vind je een uitgebreide uitleg van eventuele gebitsproblemen die je bij het bespelen van een hout- of koperinstrument kunt tegenkomen. En je vindt er ook diverse oplossingen.

Eerst blokfluit leren spelen voordat je aan een ander muziekinstrument begint?

Kinderen, maar ook volwassenen krijgen vaak als advies om eerst maar eens een of twee jaar te gaan blokfluiten voordat aan een ander instrument wordt begonnen. Is dat advies terecht of niet?

Blokfluiten hebben als groot voordeel dat je al redelijk goede instrumenten voor een lage prijs kunt kopen en dat je al snel je eerste liedjes en melodieën erop kunt spelen. Om echt mooi en zuiver blokfluit te kunnen spelen, is er echter veel meer nodig.

Het is dan ook de vraag of het de moeite waard is om eerst blokfluit te leren spelen, als je eigenlijk een ander muziekinstrument op het oog hebt. Toch heb je met een blokfluit aanzienlijk meer mogelijkheden dan de meeste mensen denken.

Keus van een muziekinstrument

Bij het kiezen van een bepaald muziekinstrument kijk je in de eerste plaats naar de klanken van het instrument, het repertoire, maar bijvoorbeeld ook naar je fysieke geschiktheid voor dat bepaalde muziekinstrument, en niet te vergeten, ook naar je persoonlijkheid.

Een aantal muziekinstrumenten is al jarenlang bijzonder populair bij jong en oud. Denk bijvoorbeeld aan de dwarsfluit, klarinet, saxofoon, gitaar, en ja, ook de onvermijdelijke en vaak verfoeide, maar ook ondergewaardeerde blokfluit. Ook de piano en het keyboard behoren sinds jaar en dag tot de zeer populaire muziekinstrumenten

De prijs van een muziekinstrument kan een drempel vormen bij het maken van een keus. Soms is het verstandig een eerste instrument te huren in plaats van het te kopen. En soms kan een tweedehands instrument uitkomst bieden. In alle gevallen is het handig als je weet waar je precies op let bij het uitkiezen van een bepaald instrument.

Elk muziekinstrument heeft zijn eigen unieke mogelijkheden

Met ieder muziekinstrument, of het nu een blaas-, strijk-, tokkel of toetsinstrument is, kun je uitdrukking geven aan je gevoel. Het ene muziekinstrument spreekt jou qua klankbeeld, repertoire en mogelijkheden tot samenspel waarschijnlijk meer aan dan het andere.

Toch is het soms moeilijk een keus te maken als je je tot verschillende instrumenten aangetrokken voelt. Een aantal muziekscholen biedt daarom de mogelijkheid tot een reeks kennismakingslessen op diverse instrumenten. Langs deze weg kun je tegen lage kosten ontdekken welk muziekinstrument het best bij jou past.
Je eerste klarinet kopen of huren?

Je eerste klarinet kopen of huren?

Je wilt klarinet gaan spelen en vraagt je af wat handiger is: huren of kopen? Wat zijn de voordelen van het huren van een nieuwe of een gereviseerde klarinet? Wat zijn de pluspunten van de aanschaf va…
Snelle noten leren spelen op je muziekinstrument

Snelle noten leren spelen op je muziekinstrument

Een van de uitdagingen bij het zelf musiceren, is het leren spelen van snelle muziek op je eigen muziekinstrument. Dit blijft een echte uitdaging, ook al kun je allang goed muziek noten lezen en ben j…
Meezingen met een lied op cd of mp3 binnen jouw stembereik

Meezingen met een lied op cd of mp3 binnen jouw stembereik

Heb je een geweldig leuke song op cd of mp3 maar kun je niet lekker met de muziek meezingen omdat de zanger of zangeres wat te hoog of juist te laag zingt? Met behulp van de (open source) software Bes…
Slim beginnen bij fanfare, harmonieorkest of brassband

Slim beginnen bij fanfare, harmonieorkest of brassband

Het spelen bij een fanfare, harmonieorkest of brassband helpt je snel om je muzikale vaardigheden te vergroten. En bovendien is het gezellig om samen met anderen onder professionele leiding muziek te…
Gemakkelijk noten leren lezen

Gemakkelijk noten leren lezen

Wil je een muziekinstrument bespelen, maar zie je op tegen het noten leren lezen? Doet het notenschrift je duizelen van de noten die al of niet open zijn of voorzien van vlaggetjes? Toch is het lezen…
Muziekinstrument en persoonlijkheid

Muziekinstrument en persoonlijkheid

Welk muziekinstrument past het beste bij jouw persoonlijkheid of die van je kind? Hoe zit het met de geschiktheid van bijvoorbeeld de dwarsfluit, klarinet, saxofoon, viool, cello, piano, keyboard, har…
Dwarsfluitmethode "Learn as You Play: Fluit"

Dwarsfluitmethode "Learn as You Play: Fluit"

Wie door zelfstudie dwarsfluit wil leren spelen, komt al gauw terecht bij de muziekmethode “Learn As You Play: Dwarsfluit” (Nederlandse uitgave). Bij dit lesboek kun je los een cd of cassette kopen, w…
Saxofoon leren door zelfstudie

Saxofoon leren door zelfstudie

Je wilt jezelf saxofoon leren spelen. Hoe pak je dat aan als je een echte beginner bent of als je al enige ervaring hebt? Hoe voorkom je het aanleren van een verkeerde techniek als je geen muziekles n…
Dwarsfluiten met gebogen kopstuk

Dwarsfluiten met gebogen kopstuk

Een dwarsfluit met een gebogen kop of een O- of V-kopstuk is ideaal voor kinderen die nog te klein of niet sterk genoeg voor een gangbaar model dwarsfluit zijn, maar die toch een 'echte' dwarsfluit wi…
Kinderdwarsfluit voor het jonge kind

Kinderdwarsfluit voor het jonge kind

Wanneer is een kinderdwarsfluit een goede en voordelige oplossing voor jonge kinderen die graag dwarsfluit willen spelen? Welke robuuste fluit is speciaal geschikt voor jouw kind van pakweg 5 of 8 of…
Saxofoonmethode "Horen, lezen en spelen, deel 1"

Saxofoonmethode "Horen, lezen en spelen, deel 1"

Je bent beginner op de saxofoon en zoekt een goede lesmethode. Eigenlijk wil je door middel van zelfstudie saxofoon leren spelen. Maar wat is een goed lesboek voor het eerste begin? In welke mate kan…
Klarinetmethode "Horen, lezen en spelen, deel 1"

Klarinetmethode "Horen, lezen en spelen, deel 1"

Ben je als complete beginner op de klarinet op zoek naar een geschikte lesmethode? Zoek je een populaire en gedegen klarinetmethode voor zelfstudie met cd? In hoeverre past de moderne methode Horen, l…
Zelfstandig bladmuziek instuderen met muzieknotatiesoftware

Zelfstandig bladmuziek instuderen met muzieknotatiesoftware

Je wilt een stuk bladmuziek zelfstandig instuderen. Zolang de muziek niet al te ingewikkeld is, kun je al goed en redelijk zuiver van blad spelen. Toch heb je tijdens het oefenen op je muziekinstrumen…
Zelfstandig bladmuziek instuderen met BestPractice

Zelfstandig bladmuziek instuderen met BestPractice

Je wilt een muziekstuk instuderen maar noten lezen, is niet je grootste hobby. Ingewikkelde ritmes en zeer lage of zeer hoge noten in de muziek vormen soms echte uitdagingen. Je bent er niet altijd ze…
Gebit en blaasinstrument

Gebit en blaasinstrument

Stel dat je dwarsfluit, klarinet, saxofoon, trompet, trombone of een ander muziekinstrument wilt leren spelen of opnieuw oppakken. Hoe zit het dan met een bovenbeet of onderbeet? En met ongelijke of s…
Zelf muziek leren maken als volwassene

Zelf muziek leren maken als volwassene

Kun je op volwassen leeftijd een muziekinstrument nog goed leren bespelen? Wanneer ben je echt te oud om zelf muziek te leren maken? Kies je ervoor om noten te leren lezen? Of wil je liever op het geh…
Je eerste saxofoon kopen of huren?

Je eerste saxofoon kopen of huren?

Je wilt graag saxofoon leren spelen. Wil je eerst een sax huren? Of liever direct een studie-instrument kopen? Wat zijn de voordelen van het huren van een nieuwe of een gereviseerde saxofoon? Wat zijn…
Je eerste dwarsfluit kopen of huren?

Je eerste dwarsfluit kopen of huren?

Je wilt graag dwarsfluit leren spelen en je hebt nog niet besloten of je eerst wilt huren of dat je direct een studie-instrument wilt kopen. Wat zijn de voordelen van het huren van een nieuwe of een g…
Muziek oefenen of meespelen met een dj-cd-speler

Muziek oefenen of meespelen met een dj-cd-speler

Wat als je op je muziekinstrument wilt meespelen met cd of mp3, maar het tempo ligt te hoog? Of als je worstelt met een razend lastige passage in een overigens eenvoudig speelbaar muziekstuk? Of als d…
Gepubliceerd door An_schrijfstra op 21-08-2011, laatst gewijzigd op 12-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Afbeelding met onderschrift 'Altsaxofoon'; Tdvance; Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saxophone_alto.jpg
  • Afbeelding met onderschrift 'Dwarsfluit'; Mezzofortist from www.777life.com (Free Image Archive); licentie 'for unlimited free use'; http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Flute.jpg
  • Afbeelding met onderschrift Menu BestPractice 1.03 is een pagina van het open source softwareprogramma BestPractice 1.03; http://bestpractice.sourceforge.net/